Kek Chocolate Moist

Kongsi rasa oleh semekasrian On 6:51 PTG



(AJEN) sejak aku tahun dua di UMS, sampai raya tahun ini, aku pasti tidak akan miss buat kek ni.. maklumlah kek feveret..apa pun, selmat bkongsi resepi ini ya..hehe



RICH CHOCOLATE MOIST CAKE

6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor
3 biji telur ayam

BAHAN2

1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila - boleh tukar vanila kepada lemon / orange
1 sudu teh chocolate EMULCO

BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:

8 oz tepung HIGH PROTEIN
2 1/4 oz serbuk koko
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder
7 oz air panas

CARA MEMBUATNYA:

GUNA MIXER FULL SPEED:

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen

PERINGKAT SETERUSNYA INI, SILA GUNAKAN SPATULA
ATAU WHISKER - JGN GUNA MIXER LAGI (tu yg menyebabkan
kek berkawah sebab kek berat)

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan
- KACAU PERLAHAN2 - SATU ARAH SAHAJA SAMPAI TEPUNG
HILANG DARI PANDANGAN..

5. Masukkan air panas sedikit2 sambil di gaul perlahan2
6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit
ATAU kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1 1/2 jam.
Dah sejuk boleh buat topping gunakan melt coklat & coklat rice

Selamat mencuba

Category : edit post

0 Response to "Kek Chocolate Moist"

Catat Ulasan